Sulfat, SO42-Forhøjet sulfatindhold kan som klorid give smagsproblemer samtidig med, at det i forbindelse med magnesium virker afførende. Desuden kan sulfat under uheldige omstændigheder reduceres til den ildelugtende og giftige luftart svovlbrinte, for eksempel under iltfrie forhold i varmvandssystemer.
Afgang, værk: Max. 250 mg SO4/l.
Ledningsnet: Max 250 mg SO4/l.
Nitrat, NO3-
For stort indhold af nitrat i drikkevand kan være sundhedsskadeligt, navnlig for spædbørn, idet nitrat i børns fordøjelsessystem bevirker, at ilttilførslen via de røde blodlegemer nedsættes, og børnene bliver "cyanotiske" - " blå børn". Der desuden påvist en vis forøgelse af i antallet af mavekræfttilfælde hos patienter fra områder med forhøjet nitratindhold i drikkevandet. Nitrat i rentvand, i mængder mindre end 5 - 10 mg/l, er normalt og stammer som regel fra ammoniumomsætning (se "ammonium"). Nitrat i råvand kan - sammen med forekomst af nitrit - være tegn på forurening, og vandet må i så fald vurderes med omtanke. Visse steder i landet kan forekomst af nitrat dog være af geoligisk oprindelse, blandt andet på grund af nedsivning gennem jordlag, der ikke reducerer eller tilbageholder nitrat. Det er da vigtigt at holde skærpet opsyn med vandets mikrobiologiske tilstand, fordi organiske mikroforureninger, specielt pesticider, så også vil kunne forekomme.
Afgang, værk: Max. 50 mg NO3/l
Ledningsnet: Max: 50 mg NO3/l
Nitrit, NO2-
Nitrit er som regel en ustabil forbindelse, der stammer fra omdannelse af ammonium på den ene eller anden måde. Hvis nitrit påvises, selv som spor, i en frisk prøve af råvand, er det tegn på forurening og mikrobiologisk aktivitet. Forekomst af nitrit i rent-vand behøver derimod ikke at betyde forurening, men kan komme under visse driftsforhold. Det nævnes i bekendtgørelsen som en mulighed som følge af fornyelse af filtermaterialer med tilføjelsen: "men bør indskrænkes mest muligt". Højt nitritindhold kan i øvrigt virke hæmmende på blodets iltoptagelse.
Afgang, værk: Max. 0,01mg NO2/l, dog tillades op til 0,10 mg NO2/l, hvis kravet på ledningsnettet er opfyldt.
Ledningsnet: Max. 0,10 mg NO2/l.
Totalt fosforindhold, P
Forekomst af fosfor i såvel råvand som rentvand kan være tegn på forurening - som følge af tilløb af overfladevand/spildevand, men kan også have en geologisk oprindelse. I navnlig dybe boringer med et vist jernindhold vil en del af jernet ofte være bundet som fosfat, som i så fald vil blive tilbageholdt i filtrene, hvis disse fungerer tilfredsstillende. Der bør derfor ikke forekomme fosfor i rentvand, ej heller som spor. Bemærk, at parameteren angiver indholdet af fosfor P, hvor den tidligere kunne være opgivet som fosfat PO43-
Afgang, værk: Max. 0,15 mg/l.
Ledningsnet: Max. 0,15 mg/l.
Fluorid, F
Indholdet af fluorid i drikkevand virker forebyggende over for caries - huller i tænderne, og tandlæger mener, at det gunstigste indhold til dette formål er cirka 1,2 mg /l. Til gengæld anses et blot lidt højere indhold for at være sundhedsskadeligt.
Afgang; værk: Max. 1,5 mg F/l.
Ledningsnet: Max. !,5 mg F/l.
Ilt, O2
Som beskrevet under de foregående parametre iltes vandet under vandbehandlingen for at kunne frafitrere jern og mangan samt omdanne ammonium, og denne iltning skal være så kraftig, at der på ledningsnettet stadig er 5 mg/l ilt tilbage. Ilten sikrer vandets velsmag og forhindrer vækst af bakterier, der kan vokse under iltfrie - anaerobe - forhold.
Ledningsnet: Min. 5 mg O2/l
Aggressiv kuldioxid, CO2
Aggressivt grundvand - med indhold af aggressiv CO2 - forekommer især i Jylland, hvor jorden er kalkfattig samt i overfladevand med lavt saltindhold. Fælles for begge vandtyper er lav hårdhed og pH. Vandet skal behandles, så det færdige vand ikke indeholder aggressiv CO2, som kan virke tærende på jern beton. Derimod kan vandet godt indeholde en vis mængde fri kuldioxid, der medvirker til at give vandet en frisk smag. Mængden er i øvrigt afhængig af ligevægten bikarbonat/karbonat og pH.
Afgang, værk: Max. 2 mg aggressiv CO2/l (ikke målelig).
Ledningsnet: Max. 2 mg aggressiv CO2/l (ikke målelig).
Svovlbrinte, H2S
Svovlbrinte er en ildelugtende - som rådne æg - og giftig luftart, der forekommer i visse råvandstyper, og som skal fjernes tidligt i vandbehandlingen ved iltning. Som beskrevet under "Sulfat", kan svovlbrinte opstå under uheldige forhold på ledningsnettet, navnlig i varmt vand.
Afgang, værk: Max. 0,05 mgH2S/l (ikke målelig).
Ledningsnet: Max. 0,05 mgH2S/l (ikke målelig).
Metan, CH4
Metan er en lugtløs, eksplosiv luftart, der forekommer i råvandet visse steder i landet. Den skal fjernes tidligt i vandbehandlingen ved luftning eller blæsning, da den kan give især bakteriologiske problemer i vandværket.
Afgang, værk: Max. 0,01 mg CH4/l (ikke målelig).
Ledningsnet: Max. 0,01 mg CH4/l (ikke målelig).
Mikrobiologiske parametre
Coliforme bakterier
Denne gruppe bakterier er i sig selv som regel ikke sygdomsfremkaldende, men trives de samme steder som de sygdomsfremkaldende bakterier og kaldes derfor "indikatorbakterier". Påvisning af coliforme bakterier tages som et tegn på forurening, og ved forekomst skal der foretages yderligere undersøgelser.
Afgang, værk: i. m. pr. 100 ml (ikke målelig).
Ledningsnet: i. m. pr. 100 ml (ikke målelig).
Escherichia coli, E. coli
E. coli forekommer i varmblodede dyrs og menneskers tarmkanal, og forekomst i drikkevand indikerer en frisk forurening med tilløb fra kloak, septiktank, mødding, gylletanke og lignende med deraf følgende risiko for tilstedeværelse af sygdomsfremkaldende bakterier. Parameteren blev i tidligere bekendtgørelser kaldt "Termotolerante coliforme bakterier".
Afgang, værk: i. m. pr. 100 ml (ikke målelig)..
Ledningsnet:i. m. pr. 100 ml (ikke målelig).
Kimtal ved 37o C
Bakterier, der kan vokser ved legemstemperatur, kan være sygdomsfremkaldende eller ledsaget af sygdomsfremkaldende bakterier, og der har aldrig været tolereret mere end et par stykker i godt drikkevand, når det forlader vandværket. På ledningsnettet kan højere værdier forekomme, navnlig i store instalationer.
Afgang, værk: Max. 5 pr. ml.
Ledningsnet: Max. 20 pr. ml.
Kimtal ved 22o C
Dette kimtal giver udtryk for "kuldeelskende" bakterier - jord- og vandbakterier, forrådnelsesbakterier med flere, der kan være naturligt forekommende i naturen, og som lever af vandets indhold af organisk stof. De er sjældent sygdomsfremkaldende, men må dog ikke forekomme i for stor mængde, blandt andet af hensyn til svage personer. Det er vigtigt at iagttage pludselige ændringer i kimtallet. kimtallet blev tidligere målt som "Kimtal ved 21o C", men det er den samme gruppe bakterier, der vokser frem.
Afgang, værk: Max. 50 pr. ml.
Ledningsnet: Max. 200 pr. ml.
Enterokokker
Enterokokker er tarmbakterier - fækale steptokokker, og forekomst indikerer lige som E. coli fækal forurening med vand fra kloak, mødding eller lignende. Efter en overgangsperiode på to år måles enterokokker kun ved forekomst af E. coli.
Afgang, værk: i. m. pr. 100 ml (ikke målelig).
Ledningsnet: i. m. pr. 100 ml (ikke målelig).
Clostridium perfringens, herunder sporer
Clostridium perfringens er en sporedannende tarmbakterie, der ved forekomst indikere en ældre fækal forurening. Parameteren skal kun bestemmes ved overfladevandspåvirkning.
Afgang, værk: i. m. pr. 50 ml (ikke målelig).
Ledningsnet: i. m. pr. 50 ml (ikke målelig).